10.8.2017
Vzdát se najednou všeho pečiva může být pro někoho velká oběť. Špatná zpráva je, že bezlepková dieta není jen pečivo. Vyřadí z jídelníčku těstoviny, spoustu omáček, šunky, a dokonce i pivo. Dobrá zpráva ale je, že se to dá zvládnout. Spoustu věcí jde nahradit, nebo třeba díky dietě najdete něco, co vám bude chutnat ještě více. Třeba víno.
Pár tipů, jak si na život bez lepku zvyknout přináším i já. Začala jsem jíst bez lepku ve 21 letech a po tolika letech s rohlíky to bylo trochu překvapivé.
Zdroj: pixabay.com
V obchodech najdete spoustu druhů bezlepkového pečiva. Jde o chleby, housky a většinou bývají v odděleném regálu. Poznáte je podle toho, že jsou zatavené v plastovém obalu. Také je poznáte podle závratné ceny. Za kus chleba můžete platit i 50–100 Kč. Toto pečivo je sice podobné tomu klasickému, ale rozhodně to není ono. A ty značky, které jsem vyzkoušela mi zatím za ty peníze nikdy nestály. Proto jsem začala hledat alternativy, anebo se pohlížet po tom, jak si sama upéct dobré bezlepkové pečivo.
Jednou takovou alternativou jsou různé krekry. Já si je nejraději mazala velkou vrstvou nějakého dobrého pomazánkového másla a měla jsem docela fajn svačinku. Zachutnaly mi hlavně kukuřičné krekry.
Druhou alternativou se pro mě stala právě tato, na první pohled možná zvláštní, kombinace. Když jsem řešila, co si dát k večeři, protože jsem byla zvyklá na housku se šunkou, časem jsem došla k večeřím typu rajčata s mozzarellou, ředkvičky se sýrem nebo okurka s pomazánkou. Pokud můžete alespoň laktózu a mléčné výrobky, zelenina je k nim fajn příloha. Vždy jsem vše přikusovala dohromady a našla si některé opravdu lahůdky.
Skvělé je zkusit si upéct vlastní chléb. Bezlepkové mouky najdete i zda na bylinkuj.cz. Vyzkoušet můžete třeba pohankovou nebo kukuřičnou mouku. Návod na pečení na nich často je. Z vlastního chleba máte mnohem větší radost a když si časem najdete tu správnou recepturu, nebudete už chtít jiný. Finančně se to také vyplatí více než kupovat hotové pečivo.
Až po začátku bezlepkové diety jsem objevila rýžové těstoviny. Na první pohled jsou tak nepřirozeně bílé, ale počkejte až ochutnáte. Každý máme jiné chutě, ale já jsem si rýžové těstoviny zamilovala. Jsou takové mazlavější než ty klasické, ale na jídlech s nimi si pochutnám ještě více než na běžných.
Když budete jíst jinde než doma, velkou zradou jsou různé omáčky. V mnoha kuchyních používají mouku snad úplně na všechno a zahušťují s ní i to, kde byste to vůbec nečekali. Proto se nikdy nebojte zeptat, jestli je v jídle lepek a čím je zahuštěná omáčka. To, že byste se vyhnuli nepříjemnému pohledu číšníka, za zdravotní problémy nestojí. Bohužel i v dnešní době se najde spoustu podniků, kde na vás zbyde tak možná salát. Ale nezoufejte, dá se natrefit na restaurace, kam se budete na skvělá bezlepková jídla vracet.
Uloženka (WE|DO) | 79,- Kč |
Kurýr na adresu | 109,- Kč |
Balík na poštu | 119,- Kč |
Platba na účet | zdarma |
Dobírka | 49,- Kč |
Doprava zdarma od 1500,- Kč |
Provozovatel: LetMessage s.r.o. Lábkova 15 318 00 Plzeň IČO: 29122783 DIČ: CZ29122783 | |
608 47 46 45 | |
bylinkuj@bylinkuj.cz |
Informace uvedené na této webové stránce jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s lékařem. Výrobky označené BIO jsou pod kontrolou CZ-BIO-002.